Migratie Magento 2, overstappen op Magento 2 of een ander systeem?

Migratie Magento 2, overstappen op Magento 2 of een ander systeem?

15 mrt 2018
Door: Sander Vogels

Magento 2 verscheen al op 16 november 2016 en is bezig met een gestage opmars. 5% van de shops is inmiddels over. De hamvraag voor veel webwinkeleigenaren is nog steeds, is migratie Magento 2 urgent om dit jaar uit te voeren?

Migratie Magento 2, overstappen op Magento 2 in 2018 of naar ander systeem?

Migratie Magento 2 in 2018, is overstappen op Magento 2 de moeite waard? Magento 2 is compleet anders dan zijn voorganger. Het is eigenlijk een compleet opnieuw gebouwd systeem. De interne architectuur is veranderd, de systeemeisen zijn omhoog gegaan en er wordt gebruik gemaakt van talloze moderne ontwikkeltechnieken. Webshops in 2 zijn daarom ook stukken stabieler, veiliger en bevatten veel minder fouten. Programmeurs zijn dan ook heel blij met de komst van Magento 2. Moderne standaarden als Dependency Injection, RequireJS en het gebruik van composer maken ontwikkelen in Magento 2 namelijk een stuk prettiger. Ook is er een betere kwaliteitscontrole op extensies uit de Magento Marketplace. Dus ontwikkelaars werken er liever mee dan met de oude versie. Maar hoe is de Magento 2 migratie voor de webshopeigenaar?

Voordelen Migratie Magento 2

Wat zijn de voordelen van een migratie Magento 2? Voor jou als webwinkelier is het verschil tussen Magento 1 en 2 wellicht minder groot. De beheermogelijkheden zijn nagenoeg hetzelfde gebleven dus daar merk je niks van. Wel is in Magento 2 zowel de backend als de frontend responsive geworden, oftewel zij past zich aan het apparaat aan waarop je de shop gebruikt. Dit maakt het voor de beheerder makkelijker om de webshop met een smartphone of tablet te beheren. Voor klanten is dit ook een geweldige verbetering en het zal de omzet dan ook zeker ten goede komen. Ook op je score in Google heeft het een positieve invloed want de zoekmachine straft webshops die niet responsive zijn af. De algehele snelheid is ook fors toegenomen wat prettig is voor zowel je klanten als je Google ranking. De checkout kent minder stappen, wat de conversie zal verhogen. In Magento 1 gebeurt het toch vaak dat klanten juist in die fase van bestellen alsnog uitstappen. Als laatste benoemen wij de betere vindbaarheid in zoekmachines. Magento 2 ondersteunt SEO vele malen beter dan Magento 1, dus meer mensen zullen na de Magento 2 migratie de weg naar je webshop weten te vinden. Overstappen op Magento 2 kan de moeite waard zijn.

Nadelen overstappen op Magento 2

Aan overstappen op Magento 2 kleven ook enkele nadelen. Deze zitten niet in het gebruik van het systeem zelf maar vooral in het feit dat het systeem compleet vernieuwd is. Dit heeft grote gevolgen voor het overzetten van je shop naar de nieuwe versie, de zogenaamde Magento 2 migratie. Eigenlijk is niks van je oude webshop nog bruikbaar want alle extensies en thema’s zijn volledig herschreven naar de nieuwe Magento 2 versie. En nog lang niet alle makers van deze themes en extensies hebben dit gedaan of gaan dit doen. De code is compleet anders dus betekent een flinke investering in tijd en dus geld. Overstappen naar Magento 2 is dan ook geen upgrade maar meer de bouw van een compleet nieuwe webshop waarbij alleen je data nog bruikbaar is en migreert. En dan nog moet je opletten, want binnen de tussenreleases krijg je soms ook al problemen. Zo kwam vorig jaar Magento 2.1. uit en toen bleek dat veel voor Magento 2.0 gebouwde extensies al niet meer werkten. Daar wordt je als webshopeigenaar niet vrolijk van maar ook onze ontwikkelaars maakt dit niet blij.

Magento 2 migratie of overstappen op ander systeem?

Om te beginnen, niets doen is niet heel lang nog een optie. Wellicht als je in wat recentere versies hebt laten bouwen (boven 1.7.), je veel maatwerk hebt en de shop ook responsive hebt laten maken, dan is het geen gek idee om nog een tijdje te wachten. Maar als dit niet het geval is dan zul je in beweging moeten komen want je oude webshop gaat hoe dan ook ten koste van je omzet. De beslissing of je dan een Magento 2 migratie moet laten uitvoeren of wellicht naar een alternatief moet uitkijken, hangt vooral van de omvang van je shop en je business af. Heb je heel veel producten, veel klanten en dus traffic, een grote omzet en een scala aan mooie features in je webwinkel? Dan is de overstap de investering dik waard en deze ga je ook makkelijk terug verdienen. Heb je maar een kleine eenvoudige webshop en hoef je niet een hele waaier aan speciale functionaliteit te hebben? Dan kun je de nieuwe webshop ook laten maken in een minder gecompliceerd systeem zoals WooCommerce. Overstappen op Magento 2 is dan zakelijk minder handig.
Migratie Magento 2 migratie - overstappen op Magento 2 overstappen of overstappen op Woocommerce

De investering zal een stuk lager zijn en ook op kosten voor onderhoud en beheer zul je geld besparen. Heb je weinig eisen en helemaal geen trek meer in zo'n bouwtraject omdat je liever geld aan marketing besteedt? Dan is een kant en klaar systeem zoals CCV Shop misschien iets voor jou.

Bel ons voor advies of een offerte.

Sta je als webwinkeleigenaar ook voor de Magento 2 migratie en heb je behoefte aan meer informatie of een goede sparringpartner? Neem dan contact met ons door te bellen naar 026-442 1950 of door het onderstaande formulier in te vullen. Ook voor het aanvragen van een offerte voor de Magento 2 migratie, nieuwbouw WooCommerce of andere mogelijkheden.

Deel dit bericht op 0 mensen
vinden dit leuk
naar nieuwsoverzicht

Lees ook

Website AVG proof maken voor 25 mei

25 mei 2018 treedt de privacywet AVG in werking. Is jouw website al AVG proof?

Lees meer

Migratie Magento 2, overstappen op Magento 2 of een ander systeem?

Magento 2 verscheen al op 16 november 2016 en is bezig met een gestage opmars. 5% van de shops is inmiddels over. De hamvraag voor veel webwinkeleigenaren is nog steeds, is migratie Magento 2 urgent om dit jaar uit te voeren?

Lees meer

Migratie van Magento naar WooCommerce drukkerij Vector

Nieuwe webshop van Vector Textieldruk gepubliceerd, gemaakt in WooCommerce shopsystem.

Lees meer

De Waarderingskamer TYPO3 upgrade 7.6

Netcreators heeft de website www.waarderingskamer.nl voorzien van een nieuwe core voor TYPO3 7.6 LTS.

Lees meer
Meer nieuws