Material design: zegen of vloek?

Material design: zegen of vloek?

23 jun 2016
Door: Martijn Wijmer

Onbewust is een ieder die wel eens gewerkt heeft met de producten van Google bekend met Material Design.

Of dit nu is bij het intypen van een zoekterm in Google Chrome, een mailtje versturen vanuit Gmail, de reistijd berekenen in Google Maps of het gebruik van apps op een Android smartphone: al deze toepassingen maken gebruik van Material Design (MD). Maar wat is dit nu precies? 

Wat is Material Design?

Material design is een designtaal ontwikkeld door Google. Deze designtaal is ontwikkeld en doorgevoerd in het besturingssysteem van Android 5.0 (Lollipop). Dus we hebben het nu over een designtaal. Maar wat is dan een designtaal?

Een designtaal beschrijft hoe de vormgeving en interactie van een website of app werkt en eruit ziet. Welk kleurenpallet wordt gebruikt, welk lettertype wordt gebruikt, welke visuele feedback geeft een button, in welk stramien wordt de lay-out opgemaakt? Dit zijn onderwerpen die zijn vastgelegd in een designtaal. Een soort van huisstijlhandboek voor digitale toepassingen.

 

De designtaal van MD is gebasseerd op alledaagse materialen die iedereen kent. Een vierkant wit vlak als papier en een cirkel als knop. Hierdoor ontstaat een strak, modern design dat logisch en natuurlijk oogt en ook logisch en natuurlijk aanvoelt in het gebruik. Ieder visueel component is een eigen object, of material. Vandaar de naam Material Design.

MD-Orthographic

Wanneer is Material design interessant voor mij?

Material design is dus een designtaal ontwikkeld door Google. En een designtaal is een soort van huisstijlhandboek voor digitale toepassingen. Leuk, maar wat heb ik daaraan? Het toepassen van Material Design principes in een (bestaande) website heeft een aantal voordelen, waar je wellicht niet meteen aan zou denken.

 1. Responsive
  De layout van MD is responsive opgezet. Responsive betekent dat de layout van de website zich aanpast aan het formaat van het device waar de website op bekeken wordt. Aangezien MD eerst is toegepast op het besturingssysteem Android, is het logisch dat het “mobile-first” principe is toegepast. Daarnaast maakt Google zich al een tijd hard voor het toepassen van responsive design. Wanneer je website niet responsive is, heeft dit direct gevolgen voor de ranking van je website in Google Search (lees meer hierover in dit artikel). Is je website nog niet responsive, dan is het overwegen van het implementeren van deze designtaal zeker de moeite waard!
 1. Grid
  Daarnaast beschikt het standaard over een grid; een vastomlijnd stramien waarbij verschillende combinaties in kolommen gemaakt kan worden. Dit grid waarborgt een strakke lay-out maar geeft wel de vrijheid om zelf de lay-out te bepalen.
 1. Eenduidige vormgeving = positieve User Experience
  Eenduidige vormgeving zorgt voor herkenning bij de gebruiker. Wanneer een button altijd een cirkel is met een icoon, zal een gebruiker dit veel sneller herkennen als zijnde een button. Een eenduidige vormgeving draagt dus bij aan een positieve User Experience.
  MD-buttons

Risico's Material Design

Eigenlijk kent MD maar één groot risico; het ondermijnt het onderscheidend vermogen van je website. De eenduidige vormgeving is een zegen en een vloek. Enerzijds draagt het bij aan een positive User Experience, anderzijds gaat je eigen identiteit verloren op je website. Toch denken wij dat deze designtaal, mits goed toegepast, een verrijking kan zijn in het design proces. Tijdens het (re)design van een website zal er een gezonde mix gevonden moeten worden tussen enerzijds de bestaande huisstijl en anderzijds de goede elementen van MD. Een goede basis voor dit laatste is Material Design Lite. Dit is een uitgeklede versie van MD, waarbij elementen hergebruikt kunnen worden maar waar nog voldoende ruimte is om in de vormgeving de eigen identiteit duidelijk naar voren te laten komen.

Heeft u vragen hierover of bent u geïnteresseerd in het toepassen van Material Design in uw huidige site? Neem dan vooral contact op.

Netcreators heeft de website van de gemeente Maastricht ontworpen op basis van material design.

Deel dit bericht op 0 mensen
vinden dit leuk
naar nieuwsoverzicht

Lees ook

DigiD genomineerd voor Website van het Jaar 2017

De door Netcreators in opdracht van Logius ontwikkelde website voor Digid, www.digid.nl, is maar liefst voor de vijfde keer genomineerd voor Website van het Jaar, categorie Overheid.

Lees meer

Website IJsselland ziekenhuis vernieuwd

Netcreators heeft in opdracht van het IJsselland ziekenhuis de website van een nieuwe design voorzien en technisch geüpgraded.

Lees meer

Website Onderwijsgeschillen toegankelijk gemaakt

Stichtig Onderwijsgeschillen heeft in 2015 haar nieuwe website gelanceerd in het CMS Drupal. Een aantal zaken in deze website deden het niet goed en diende opgelost te worden.

Lees meer

Website Onderwijsgeschillen opgeleverd in Drupal

Netcreators de laatste werkzaamheden afgerond aan de nieuwe website van de Stichting Onderwijsgeschillen. Responsive en gemaakt in Drupal 7.

Lees meer
Meer nieuws